Evropský týden mobility 2023

Každoročně se koná v termínu 16.–22. září Evropský týden mobility. Cílem je zvýšit povědomí občanů o udržitelné mobilitě, upozornit na problémy v dopravě a hledat řešení šetrná ke klimatu a životnímu prostředí. Tento týden a akce s ním spojené jsou ideální příležitostí pro obyvatele cíleně vyzkoušet alternativní způsoby dopravy a užít si výsady městského prostředí bez automobilů.

Tradičně se zapojují obce, důležitou součástí jsou ale také sami občané, iniciativy a neziskové organizace. Ani my ve spolku Kunratice žijou nejsme pozadu.

Mezi naše projekty patří Pěškobusy, v rámci celostátní akce Pěšky do školy, sousedská slavnost Zažít Kunratice jinak (spolupořadatel Automat a naše MČ) a také Den bez aut (ten slavíme v ulici Předškolní).

Pěškobus – posílili jsme místa vyzvedávání, připojte se k nám.

Den bez aut – již tento pátek plánujeme u školy překvapení pro děti.

Zaží Kunratice Jinak – sobota 9.9. patřila akci Zažít Kunratice jinak, hlavním cílem bylo na jeden den oživit veřejný prostor Kostelního náměstí a přilehlé fary. Akci Zažít Kunratice jinak pořádá občanský spolek Kunratice žijou spolu s Automatem ve spolupráci s MČ Praha-Kunratice. S hlavním cílem sblížit sousedy ze všech částí Kunratic. Akce je komunitní, proto jsme vždy rádi za aktivní účast občanů. Program připravujeme pro všechny věkové kategorie a aktivity jsou zdarma. Samozřejmostí je také volný vstup.

Náš cíl je upozornit na využití veřejného prostoru zejména jako součást aktivního života občanů. Letos jsme uzavřeli i část silnice Golčova, na místě se jezdilo na kolech a lidé mohli prostor využít i jinak.

Každý rok připravujeme pestrý program akcí, jejichž smyslem je motivovat obyvatele k zamyšlení se nad tématem dopravy, využití veřejného prostoru, bezpečnosti a vlivem dopravy na náš život a zdraví obecně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *