Přichází léto a my máme zase posekáno, je to důvod k radosti?

S přibývajícími suchými léty se stále více dostává do debat o veřejném prostoru téma sucha a zadržování vody v krajině. Promítá se to i do péče o městskou krajinu, konkrétně například do péče o travnaté plochy.

Doporučení, ke kterému se připojilo např. i ministerstvo životního prostředí, zní jednoduše: omezit počet sečí, nesekat trávníky úplně na krátko, zkrátka nechat trávu růst.

Vlčí máky podél ulice Krále Václava IV. těsně před posekáním.

Místo nízkého suchého žlutého trávníku tak zůstane vyšší porost, který suchu přirozeně lépe odolává. Vysoký trávník má mnoho výhod. Přispívá k vyšší biodiverzitě, stává se útočištěm pro nejrůznější hmyz, díky čemuž se zase daří ptactvu, které se hmyzem živí. Vyšší trávník může být přínosem i z estetického hlediska: na vybraných méně sekaných místech je možné založit květinové louky. Zelený trávník je rovněž důležitý pro mikroklima v nejbližším okolí – nízko sečený trávník za sucha vyschne a funguje stejně jako beton, ztrácí schopnost zadržovat rosu a ochlazovat okolí. Živá zeleň naopak působí jako ta nejpřirozenější klimatizace. A v neposlední řadě znamená nižší počet sekání nižší ekonomické náklady.

Zarostlé hřiště pod rybníkem Ohrada. Některá místa by naopak snesla častější sekání.

Nesekání musí mít pochopitelně nějaký řád – v parcích mohou být mezi ponechanými květinovými loukami vysekané průchody a některé plochy, jako například hřiště, je z principu naopak třeba sekat častěji.

Pravidelné sekání trávy má i své zastánce, zejména mezi pejskaři, kteří se obávají vyššího výskytu klíšťat. Přínosné je také pro alergiky, pro které jsou kvetoucí louky spíše problém. I tak však lze sekat na etapy a z výše uvedených důvodů má smysl hledat dlouhodobě udržitelný kompromisní model.

Ačkoli tedy někomu může vysoká tráva připadat neupravená, omezení v sekání trávy se stává trendem, který již vzaly na vědomí mnohé radnice. Z velkých měst k regulaci přistoupila například Ostrava, metodické doporučení vydal pražský magistrát a v mnoha pražských městských částech už nejde o žádnou novinku.

Doufejme proto, že až příště uslyšíme obecní sekání trávy v sobotu v sedm hodin ráno, budeme moci aspoň věřit, že se jedná o promyšlenou údržbu nutných ploch v souladu s aktuálními prospěšnými trendy.


Více zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/2804258-normalni-je-nesekat-ostrava-necha-travu-rust-aby-se-v-ni-usadil-zivot-navic-zelen

https://www.lidovky.cz/domov/v-nekterych-mestech-se-prestanou-sekat-travniky-melo-by-to-pomoct-zivotnimu-prostredi.A190521_085315_ln_domov_krku

https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/karel-zvaral-travniky-bez-travy-a-globalni-oteplovani

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *